Overslaan naar content

Twee keer per jaar organiseert Zelfstroom het Green College. Tijdens die colleges laten we ons inspireren op het gebied van duurzaamheid, in de breedste zin van het woord. Bij de afgelopen editie kwam deze inspiratie van Sander Aarts, bekend van Special Forces VIPS. In dit blog delen we drie waardevolle lessen over focus, teamwork en het vinden van je end state.

Les 1: bedenk altijd wat je end state is

“In de opleiding tot Special Forces-operator doorga je de Helweek. Tijdens deze week zwem je kilometers in het ijskoude IJsselmeer, loop je 42 kilometer met een rugzak van 45 kilo en kajak je 24 uur achter elkaar. En dat alles doe je zonder slaap. Dit red je alleen als je een duidelijke end state voor ogen hebt. De jongens die alleen het doel hebben om de training te halen, vallen onderweg af. Dat is niet voldoende.”

“Voor ik aan deze Helweek begon, heb ik daarom heel goed nagedacht over mijn end state. Dat was: het dienen van de kikvorsmannen, de Nederlandse Navy Seals. Door dit doel te visualiseren, kreeg ik genoeg motivatie om elke helse hobbel die ik tegenkwam te overwinnen. Ook als je niet onder deze extreme omstandigheden opereert, is het goed om te bepalen wat jouw end state is. Dit zorgt voor toewijding, waardoor je er alles aan wil doen om dat doel te behalen.”

Les 2: zorg voor jezelf en elkaar

“Ik hoor regelmatig van bedrijven dat ze in drukke periodes weinig tijd hebben om naar elkaar om te kijken. Maar denk je dat wij tijdens een missie uitgebreid gaan zitten om te vragen hoe het met iedereen gaat? Een check-in bij de Special Forces is kort maar effectief. Stel je voor dat we een flatgebouw binnengaan om gijzelaars op de bovenste verdieping te bevrijden. Vanaf het moment dat we de deur beneden openbreken, weten we dat er mensenlevens op het spel staan.”

“Rennen we daarna als een kip zonder kop naar boven? Nee. Bij elke verdieping checken we even hoe het met onze buddy’s gaat. Zijn ze nog oké? Hebben ze hun wapen nog? Ja? Dan kunnen we door. Je moet deze buddycheck onder alle omstandigheden uitvoeren. Want als je er alleen voor staat, ben je sowieso verloren. Doe dit ook in je team met collega’s. Check regelmatig bij elkaar in en help waar nodig, zodat je als geheel verder komt.”

Les 3: keer snel terug naar je focus

“Met alle afleidingen die we hebben, is het vaak lastig om je focus te behouden. Toch heb je die focus nodig om je taak goed uit te voeren. Een herinnering die me scherp op het netvlies staat, is een gevecht met de Taliban in Afghanistan. Ik was sniper en wist dat het vuur elk moment geopend kon worden, toen ik een blauw busje in de vuurlinie zag verschijnen. In dat busje zaten vrouwen en kinderen. Op de eerste twee waarschuwingsschoten die ik loste, reageerde de chauffeur niet.”

“Op dat moment gaat er van alles door je heen. Angst dat ze in het gevecht terechtkomen. Onmacht omdat het om onschuldige mensen gaat. Voor ik het laatste waarschuwingsschot loste, schoot de adrenaline door mijn lichaam. In plaats van me te verliezen in die angstreactie, keerde ik terug naar mijn ademhaling. Ik controleerde mijn uitrustig, richtte op het doel en raakte precies op de juiste plek. Het busje keerde terug, net voor de Taliban het vuur opende.”

“Zo’n check noemen we bij Special Forces Scan & Breathe. Je sluit daarbij alle andere omstandigheden en gedachten uit, en let alleen op je eigen lichaam en ademhaling. Zo verlaag je je stressniveau, kom je uit je tunnelvisie en geef je jezelf de kans om weer helder na te denken. Deze oefening kun je ook achter je bureau doen. Adem diep in, langzaam uit en voel wat er in je lichaam gebeurt. Als je dat hebt gedaan, kun je je weer focussen op je taak.”

Over de spreker

Sander Aarts (44) is oprichter van de Unbreakable Academy en voormalig Special Forces-operator. In totaal diende hij 21 jaar bij defensie, onder andere als kikvorsman, sniper, antiterreurspecialist en teamleider. In 2017 besloot hij zich terug te trekken om zich te richten op zijn gezin. Over zijn tijd bij de Special Forces schreef hij twee boeken: Niet te breken en Missie Mindset. Sander vergaarde bekendheid bij het grote publiek als één van de stafleden van Special Forces VIPS.

Benieuwd naar meer? Kijk hier de aftermovie van het Green College.

Zelf bij het volgende Green College aanwezig zijn? Check onze vacatures, solliciteer en word onze nieuwe collega.Kopje koffie doen? App of direct: +31 (0) 6 29 76 36 81